poniedziałek, 21 04 2014
Text Size

ALKOHOLE BEZGLUTENOWE

WÓDKI CZYSTE

O zawartość glutenu w wódkach zapytaliśmy producentów, technologów, sprawdziliśmy badania naukowe i zleciliśmy badania w Centrum Zdrowia Dziecka (IV tura badań konsumenckich na zawartość glutenu w produktach). Producenci uważają, że białka, a także ich fragmenty (gluten jest białkiem) są związkami nielotnymi i nie ma szans, aby mogły zostać przetransportowane do spirytusu podczas prawidłowo przeprowadzonej destylacji. W związku z tym producenci i technolodzy uważają, że nie ma potrzeby robienia badań na zawartość glutenu i w ogóle się ich nie robi. Nie przeprowadza się badań także dlatego, że nie ma wymogów prawnych dotyczących badania zawartości glutenu w alkoholach. Nie ma też wymagań dotyczących umieszczania tego typu informacji na etykietach alkoholi. W Polsce spirytus surowy (służący do produkcji wódek) produkuje się zazwyczaj z ziemniaków lub kukurydzy, czasem z żyta, ale rzadko z pszenicy, ponieważ jest zbyt droga. Z nielicznych badań alkoholi przeprowadzonych w innych krajach UE wynika, że faktycznie wszystkie alkohole czyste są bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej, nawet te produkowane z pszenicy. Potwierdzają to też nasze badania, przeprowadzone w Centrum Zdrowia Dziecka. . Natomiast trzeba uważać na alkohole z dodatkami, bo właśnie w nich czasami może być gluten.

 

WÓDKI KOLOROWE

Jakie dodatki mogą zawierać gluten? Przede wszystkim barwniki (np. karmel), aromaty, przyprawy korzenne, słód jęczmienny (występujący np. w niektórych cydrach). Jednak w naszych badaniach alkohole kolorowe wyszły bez śladu glutenu (poniżej 3 ppm, podczas gdy norma dla produktu bezglutenowego to do 20 ppm).

Niestety, nie jesteśmy w stanie przebadać wszystkich alkoholi, ale pierwsze wyniki są optymistyczne.

 

NAPOJE ALKOHOLOWE NISKOPROCENTOWE

Na polskim rynku można już kupić bezglutenowe piwa (więcej informacji np. na stronie www.smakpiwa.pl). Piwo bezglutenowe można uzyskać dwiema metodami: albo poprzez korzystanie tylko z surowców bezglutenowych (np. piwo z miodu), albo przez usunięcie glutenu w trakcie warzenia. Niestety piwo takie jest sporo droższe i trudniej dostępne od zwykłego. Tradycyjne piwa natomiast nie są badane pod kątem zawartości glutenu i wiemy, że może być ona bardzo różna, zatem jest to alkohol zdecydowanie niewskazany w diecie bezglutenowej.

Niedawno na naszym rynku pojawił się rodzimy bezglutenowy cydr. Jest to lekki napój alkoholowy z jabłek (o zawartości alkoholu ok. 4,5%), bardzo popularny we Francji i Włoszech. Może być ciekawą alternatywą dla piwa. Polecany jest zwłaszcza podczas upałów, gdyż dobrze schłodzony naprawdę smakuje wyśmienicie. Produkowany przez polską firmę, został przebadany w Centrum Zdrowia Dziecka i po przeprowadzeniu audytu uzyskał naszą licencję na używanie znaku przekreślonego kłosa, tak więc możemy go polecić wszystkim dorosłym bezglutenowcom.

 

PODSUMOWANIE

Dieta bezglutenowa niesie ze sobą wiele ograniczeń, ale akurat w kwestii alkoholi nie jest źle.

Dorośli bezglutenowcy mają spory wybór. Pamiętajmy jednak, że alkohol należy spożywać w rozsądnych ilościach, a jeśli jesteśmy świeżo po diagnozie i nasze kosmki jeszcze się nie zregenerowały, lepiej nie pijmy go w ogóle, gdyż dolegliwości, które mogą się pojawić, nie będą wynikały z zawartości glutenu w alkoholu, tylko z kłopotów z jego trawieniem. ■

Anna Marczewska

 

 

Artykuł udostępniło nam Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, pochodzi z trzeciego numeru czasopisma "Bez Glutenu". Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o Stowarzyszeniu i czasopismie kliknij tutaj.

Organic Farma Zdrowia

Licznik

Today 33
Yesterday62
This week 95
Last week 786
This month 2857
Last month 7067
All days 24304
Your IP: 54.198.20.215
Today: 2014-04-21
User Online : 0
Guest online: 6
Copyright ©2013 Organic Farma Zdrowia Created Gutek